மீல்மேக்கர் உருளைக்கிழங்கு கூட்டானது குமரி மாவட்டத்தில் கல்யாணவிருந்தில் பரிமாறப்படும் கூட்டுகளில் ஒன்று. இப்பொழுது கல்யாணவிருந்தில் பெரும்பாலும் பிரியாணி தான். ஆனால் 1980-1990 களில் கல்யாணவிருந்தில் சைவ உணவு தான். அதனால் சைவ இறச்சியாக இந்த மீல்மேக்கரை வைத்து கூட்டு செய்வார்கள். பருப்புக்குழம்பு, சாம்பார், ரசம், மோர் இவற்றோடு அவரவர் வசதியைப் பொறுத்து 5 வகை அல்லது 7 வகை அல்லது 9 வகை கூட்டு பரிமாறுவார்கள். அவற்றில் ஒன்று இந்த மீல்மேக்கர் உருளைக்கூட்டு. இதோடு பச்சைப்பட்டாணியை சேர்க்க விரும்புபவர்கள் பச்சைப்பட்டாணியை வேகவைத்து சேர்த்துக்கொள்ளலாம்.
தேவையான பொருள்கள்
மீல்மேக்கர் - 1/2 கப்
உருளைக்கிழங்கு - 1 பெரியது (சிறியதென்றால் 2)
வெங்காயம் - 1
உப்பு - தேவையான அளவு
இஞ்சி பூண்டு விழுது- 1 டீஸ்பூன்
கறிவேப்பிலை - சிறிது
வறுத்தரைக்க
தேங்காய் துருவல் - 3/4 கப்
மிளகாய்த்தூள் - 1 டீஸ்பூன்
மல்லித்தூள் - 2 & 1/2 டீஸ்பூன்
மஞ்சள் - 1/4 டீஸ்பூன்
சோம்பு - 1/4 டீஸ்பூன்
நட்சத்திரபூ -1
பட்டை - 1 சிறிய துண்டு
கிராம்பு - 2 எண்ணம்
இந்தக்கூட்டை குழம்பாக செய்து சப்பாத்தி,சாதத்திற்கு பரிமாறலாம். அதற்கு, தேங்காய் விழுது சேர்த்த பின், குழம்பிற்கு தேவையான அளவு தண்ணீர் சேர்த்து கொதிக்க வைத்து குழம்பு தயார் செய்யலாம்.இந்தக்கூட்டுடன் பச்சைப்பட்டாணியும் சேர்த்துக் கொள்ளலாம். அதற்கு 1/4 கப் பச்சைப்பட்டாணியை 8 மணிநேரம் ஊறவைத்து, உப்பு சேர்த்து வேகவைத்து, உருளைக்கிழங்கு வெந்தபிறகு தேங்காய் விழுது சேர்த்தபின் பச்சைப்பட்டாணியும் சேர்த்து வேகவைக்கவும்.
Meal maker/Soya chunks potato curry is one of the curries served at wedding feasts in Kumari district. Biryani is mostly served at weddings, now a days. But in the 1980s and 1990s, only vegetarian food was served at weddings. So, they considered this meal maker/soya chunks as vegetarian meat. 5 or 7 or 9 types of curries along with dal, sambar, rasam, buttermilk are served at wedding feast. Soya chunks potato curry is one among them.
Ingredients
Meal maker/Soya
chunks - 1/2 cup
Potato – 1
big (2 if small)
Onion - 1
Salt – as
needed
Ginger
garlic paste- 1 tbsp
Curry leaves
– a little
Dry roast
Grated
Coconut - 3/4 cup
Chili powder
- 1 tbsp
Coriander powder–
2 & 1/2 tsp
Turmeric
powder - 1/4 tsp
Fennel seeds
- 1/4 tsp
Star Anise
-1
Cinnamon
stick - 1 small piece
Cloves - 2
To season
Coconut oil
– 1 tablespoon
Star Anise
-1
Cinnamon
stick- 1 small piece
Cloves - 2
Recipe
Heat a pan
on the stove and add grated coconut and fry until golden brown. When it turns
golden brown, add fennel seeds, star anise, cinnamon, cloves and fry for 1
minute, then add coriander and chilli powder and fry for 1 minute, remove from
the stove and transfer to another plate.
Boil 1 1/2
cups of water in a pot. Add soya chunks to the boiling water and bring to a
boil, then turn off the stove and cover the pot for 10 minutes. After 10
minutes drain the water from soya chunks and let it cool a little. After it
cools down take some soya chunks in your hand and squeeze the water out of it.
Similarly squeeze all the water out of the soya chunks.
Chop the
onion finely. Wash the potatoes well, remove the skin and cut into 2 cm cubes.
Now place a
pan in the stove, add oil to it and add cinnamon, cloves and star anise.
Then add
finely chopped onions and saute. Then add ginger and garlic paste and saute.
Then add chopped potatoes, salt and stir. Saute for 1 minute and then add water
as required for potatoes and cover and cook on low flame.
Meanwhile
add the roasted coconut and other ingredients to the mixer and grind it along
with turmeric powder and water.
Once the
potatoes are cooked, add ground coconut paste, little water and mix. Then add
the prepared soya chunks to it. Add salt to suit the soya chunks and coconut
paste. Since the potatoes are already salted, adding a small amount of salt is
enough now. Stir in the curry leaves and keep it until it is done and then
remove from the stove.
Note
This curry can be made into gravy and served with chapati and rice. For that, after adding the coconut paste, add required amount of water to the gravy and boil it to prepare the gravy.
Green peas can also be added to this curry. For that, soak 1/4 cup of green peas for 8 hours, add salt and boil. Once potatoes are cooked, add coconut paste and boiled green peas too.
1 comment:
Super.
Post a Comment